Печене и съхранение на кафето

Кога печем нашето кафе?

Кафето се пече всяка седмица в доверената ни най-технологично и модерно оборудвана фабрика. Нашите опитни пекари са с над 20 години опит, с хиляди часове тестване и усъвършенстване зад гърба си. Те взимат предвид всички характеристики на кафе зърната и избират профил за печене, който да разкрие напълно техния вкус и аромат.

Зеленото кафе пристига в пекарната от надежните ни, всеотдайни доставчици контролиращи качетвото на всички етапи – от оценка, доставка, транспортиране, последващо съхранение.


Тънкостите на печенето

Печенето на кафе е изкуство и най-важният етап за получаване на вкусна и ароматна напитка. Нашето кафе е средно изпечено, което ще ви позволи да извлечете най-доброто от всяко зърно и да усетите истинската му магия.

Средното изпичане е един от най- разпространените и традиционни начини в света. То дава по-балансиран и плътен вкус. При него няма така силно изразена киселинност, както при светлото печене и няма толкова изразена горчивина за разлика от по-тъмното изпичане. Колкото по-тъмно е изпичането, толкова по-силна е горчивината на напитката.

При средно изпеченото кафе се проява максимално богатството на аромати – това са билкови, плодови, шоколад, карамел, горски плодове, флорални тонове и нотки. При него най-пълно се проявява естествената сладост на арабика сортовете, защото захарите имат достатъчно време да се карамелизират, но не и да изгорят.

Средно изпеченото кафе предлага букет от множество нюанси с приятен, нежен вкус. При него няма да усетите опушен вкус на въглен и прегоряло. То е балансирано и умерено силно, но имайте предвид, че вкуса на напитката също така зависи много и от сорта кафе.

Съдържанието на кофеин в средно изпеченото кафе е умерено, така че може да се пие както сутрин, така и през целия ден, както без добавки, така и с мляко, сметана и захар. Популярността му се дължи не само на щадящия режим на обработка, но и на широкото му използване.


Какъв вкус има прясно изпеченото кафе?

Всъщност прясно изпеченото кафе има доста неприятен вкус, говорим за все още топло кафе направо от пекарната. И това не е изненадващо, кафе зърната току-що са претърпели напълно неестествена обработка: влагата се е изпарила почти напълно, захарта и киселините са се разпаднали и са се превърнали в нови химически съединения, наред с други неща са настъпили карамелизиране и реакция на потъмняване, а самата структура е претърпяла драстични промени: кафе зърната се удвояват по размер, техния цвят, плътност и тегло са се променили. Ако приготвите кафе от такива зърна, то ще бъде блудкаво, безизразно с миризма и вкус на пепел.


Колко време трябва да си „почине“ кафето след изпичане?

Преди да се превърнат в изискана напитка, изпечените кафе зърна трябва да имат време да си „починат“. Нужно им е достатъчно време, за да достигнат пълният си потенциал. Най-добре е кафето да се консумира в рамките на един месец от датата на печене. Това е необходимо и за да завърши процеса на дегазиране на кафето (отделянето на въглероден диоксид). Въглеродният диоксид пречи на правилното приготвяне на кафе, води до недостатъчно извличане на ароматните вещества, разрушаване на вкусовите молекули заради протичащата в него окислителна реакция. Някои химични процеси в кафе зърната продължават да се случват дни след изпичането.

Вкусът и ароматът на кафето се разкриват и стабилизират от 2-ия до 14-ия ден след печене на зърната. През това време вкусът на кафето може леко да се променя и се появяват нови нотки в аромата му. Кафените зърна достигат своя върхов вкус в рамките на 14 дни след печенето. Първите 4-5 седмици кафето е в своя пик. След 3-тия месец кафето започва да губи своята яркост и вкус, ако не се съхранява правилно.


Как да съхраняваме кафето правилно?

Броят на променливите в уравнението за идеалния вкус на кафто е твърде голям и затова най-доброто, което можете да направите е да го съхранявате правилно.

Съхранението на кафето на сухо и хладно остава един от най-ефикасните и лесни начини да го запазите свежо.


Съхранявайте кафето в херметически затворен контейнер – Най-добре е кафето да се съхранява в същата опаковка, в която е закупено. Нашите удобни опаковки могат многократно да се затварят, за да запазят качеството на кафето и да предотвратят изветряването. Имат малък клапан, които позволява на въглеродния диоксид да излезе и в същото време не позволяват навлизане на въздух и светлина, които да повлияят на качеството на кафето.

Непрозрачни фолио пликовете или буркани, затварящи се херметически са най-подходящи за съхранение. Избирайте материали, които не абсорбират миризми-керамика, тъмно стъкло, метал. Така кафето ви ще остане свежо и ще запази най-добрите си вкусови качества  дълго време. Премахвайки излишния въздух, свеждате до минимум окисляването на етеричните масла в кафе зърната, които носят аромата и вкуса на прясното кафе.

Съхранявайте кафето на тъмно място – в кухненски шкаф или на друго място без температурни крайности и пряка светлина. Уверете се, че шкафът е далеч от фурната и котлоните, тъй като температурата ще се повиши по време на готвене и след това ще падне отново.

Не съхранявайте кафето в хладилника – това е сериозна грешка! Има температурни промени, светлина и най -вредното: различни миризми. Хладилникът лесно ще развали дори най-скъпото и висококачествено кафе. Кафето има пореста структура и перфектно абсорбира миризмите, особено силните. Ако го съхранявате правилно няма да поеме никакви миризми и по-малко ще взаимодейства с кислорд.

Пазете далеч от влагата – Най-големите врагове на кафето са влагата, въздухът, светлината и топлината. Старайте се да ги избегнете.


Променям ..
Вашата количка е празна.