Печене и съхранение на кафето

Кога печем нашето кафе?

Кафето се пече всяка седмица в доверената ни най-технологично и модерно оборудвана фабрика. Нашите опитни пекари са с над 20 години опит, с хиляди часове тестване и усъвършенстване зад гърба си. Те взимат предвид всички характеристики на кафе зърната и избират профил за печене, който да разкрие напълно техния вкус и аромат.

Зеленото кафе пристига в пекарната от надежните ни, всеотдайни доставчици контролиращи качетвото на всички етапи – от оценка, доставка, транспортиране, последващо съхранение.


Тънкостите на печенето

Печенето на кафе е изкуство и най-важният етап за получаване на вкусна и ароматна напитка. Нашето кафе е средно изпечено, което ще ви позволи да извлечете най-доброто от всяко зърно и да усетите неговата истинската му магия.

Средното изпичане е един от най- разпространените и традиционни начини в света. То дава по-балансиран и плътен вкус. При него няма така силно изразена киселинност, както при светлото печене и няма толкова изразена горчивина за разлика от по-тъмното изпичане. Колкото по-тъмно е изпичането, толкова по-силна е горчивината на напитката.

При средно изпеченото кафе се проява максимално богатството на аромати – това са билкови, плодови, шоколад, карамел, горски плодове, флорални тонове и нотки. При него най-пълно се проявява естествената сладост на арабика сортовете, защото захарите имат достатъчно време да се карамелизират, но не и да изгорят.

Средно изпеченото кафе предлага букет от множество нюанси с приятен, нежен вкус. При него няма да усетите опушен вкус на въглен и прегоряло. То е балансирано и умерено силно, но имайте предвид, че вкуса на напитката също така зависи много и от сорта кафе.

Съдържанието на кофеин в средно изпеченото кафе е умерено, така че може да се пие както сутрин, така и през целия ден, както без добавки, така и с мляко, сметана и захар. Популярността му се дължи не само на щадящия режим на обработка, но и на широкото му използване.


Какъв вкус има прясно изпеченото кафе?

Всъщност прясно изпеченото кафе има доста неприятен вкус, говорим за все още топло кафе направо от пекарната. И това не е изненадващо, кафе зърната току-що са претърпели напълно неестествена обработка: влагата се е изпарила почти напълно, захарта и киселините са се разпаднали и са се превърнали в нови химически съединения, наред с други неща са настъпили карамелизиране и реакция на потъмняване, а самата структура е претърпяла драстични промени: кафе зърната се удвояват по размер, техния цвят, плътност и тегло са се променили. Ако приготвите кафе от такива зърна, то ще бъде блудкаво, безизразно с миризма и вкус на пепел.


Колко време трябва да си „почине“ кафето след изпичане?

Преди да се превърнат в изискана напитка, изпечените кафе зърна трябва да имат време да си „починат“. Нужно им е достатъчно време, за да достигнат пълният си потенциал. Най-добре е кафето да се консумира в рамките на един месец от датата на печене. Това е необходимо и за да завърши процеса на дегазиране на кафето (отделянето на въглероден диоксид). Въглеродният диоксид пречи на правилното приготвяне на кафе, води до недостатъчно извличане, разрушаване на вкусовите молекули заради протичащата в него окислителна реакция. Някои химични процеси в кафе зърната продължават да се случват дни след изпичането.

Вкусът и ароматът на кафето се разкриват и стабилизират от 2-ия до 14-ия ден след печене на зърната. През това време вкусът на кафето може леко да се променя и се появяват нови нотки в аромата му. Кафените зърна достигат своя върхов вкус в рамките на 14 дни след печенето. Първите 4-5 седмици кафето е в своя пик. След 3-тия месец кафето започва да губи своята яркост и вкус, ако не се съхранява правилно.


Как да съхраняваме кафето правилно?

Броят на променливите в уравнението за идеалния вкус на кафто е твърде голям и затова най-доброто, което можете да направите е да го съхранявате правилно.

Съхранението на кафето на сухо и хладно остава един от най-ефикасните и лесни начини да го запазите свежо.

Съхранявайте кафето в херметически затворен контейнер – Най-добре е кафето да се съхранява в същата опаковка, в която е закупено. Непрозрачни фолио пликовете или буркани затварящи се херметически са най-подходящи за съхранение. Така кафето ви ще остане свежо и ще запази най-добрите си вкусови качества  дълго време. Премахвайки излишния въздух, свеждате до минимум окисляването на етеричните масла в кафе зърната, които носят аромата и вкуса на прясното кафе.

Съхранявайте кафето на тъмно място – в кухненски шкаф или на друго място без температурни крайности и пряка светлина. Уверете се, че шкафът е далеч от фурната и котлоните, тъй като температурата ще се повиши по време на готвене и след това ще падне отново.

Не съхранявайте кафето в хладилника – това е сериозна грешка! Има температурни промени, светлина и най -вредното: различни миризми. Хладилникът лесно ще развали дори най-скъпото и висококачествено кафе. Кафето има пореста структура и перфектно абсорбира миризмите, особено силните. Ако го съхранявате правилно няма да поеме никакви миризми и по-малко ще взаимодейства с кислорд.

Пазете далеч от влагата – Най-големите врагове на кафето са влагата, въздухът, светлината и топлината. Старайте се да ги избегнете.


Променям ..
Вашата количка е празна.