Как да изберем кафе?

Въпроса как да изберем правилното кафе, никога няма да има еднозначен отговор. Всеки човек има свои вкусови предпочитания, навици и чувствителност.  Един и същи вид кафе може да предизвика напълно различни чувства у двама души: от наслада до пълно отхвърляне. За някои е важно кафето преди всичко да е силно, за други да е леко и със сладки нотки, трети предпочитат мек, балансиран и кремообразен вкус. Така че при избора на кафе всеки нюанс има значение. Познаването на тези нюанси ще ви помогне да се ориентирате по-добре и да намерите кафето подходящо за вас. Ето нашите насоки:


Плътност и киселинност

Кафето има две основни вкусови характеристики, плътност и киселинност. Най-често кафето се избира точно по тези критерии. Ако не знаете какъв вид кафе искате да купите, тогава най-лесният начин да изберете правилното е като се ръководите от тях.

Плътността е интензивността и насищането на вкуса (някои го наричат ​​“силата“ на кафето). В зависимост от вашите предпочитания колко богато кафе харесвате. За улеснение може да изберете предпочитаната от вас плътност от филтъра в сайта ни. Друг начин да контролирате плътността, ако искате кафето ви да е по-силно и наситено е при приготвяне да сложите повече кафе, например вместо 6 грама кафе сложете 8 грама.

Киселинността е една от най-важните характеристики на кафето, но не всеки е готов за това. Ако тепърва се запознавате с кафето, препоръчваме да поръчате кафе с различна степен на киселинност: ниска, средна и висока и да изберете за себе си нивото на киселинност в кафето, което ви харесва най-много. Ако харесвате кафе с по-висока кисилинност изберете от сортовете Арабика. Арабика е богата на липиди и захари, които правят вкуса интензивен и кисел. В Арабика от определен регион можете да усетите сладостта на плодовете, киселинността на цитрусовите плодове, аромата на цветя и ядки.

В нашият сайт към описанието на всяко кафе може да видите и скала от 1 до 6 със степентта на кисилинност, плътност и горчивина.

(1) – ниска , (3-4) – средна (6) – висока


Мекота и горчивина

Робуста съдържа повече кофеин и хлорогенова киселина и по-малко липиди и захари. Това прави Робуста добра енергийна напитка, но кофеинът също придава на кафето горчив вкус и тежък аромат. Вкусът на робуста е тръпчив и земен. Просто е невъзможно да се постигнат нюанси от него като тези на Арабика. Кафе напитка от Робуста има силен и решителен характер с характерна горчивина и шоколадов, земен вкус, докато кафетата Арабика притежават мекота и произвеждат по-сладки и ароматни напитки, проявяващи изтънчени аромати и вкусове.


Силата на кафето

Да, в силното кафе има повече кофеин и често колкото по-силна е напитката, толкова по-ободряваща е. Силата на кафето се определя от количеството кофеин в зърната. Арабика има мек вкус, докато Робуста съдържа два пъти повече кофеин, по-гъста е, горчива и с липса на киселинност. Арабика се счита за по-слабо и вкусно кафе, въпреки че и Робуста има своите верни почитатели.

Тук може да прочетете повече информация каква е разликата между Арабика и Робуста?


Единичен сорт /моносорт/ или кафе смес /бленд/

Моносорт е единичен сорт кафе с ярка индивидуалност, единичните сортове сега са много ценени заради чистия си индивидуален букет. Красотата на моно сортовете, е че всички те са много различни и имат различен вкусов профил. Има цитрусови, горски, шоколадови, пикантни и много други вкусове, които доминират в различните моно сортове. Те ви позволяват да експериментирате и да създавате свои собствени смеси. Чудесна възможност да опитате разнообразие от вкусови усещания в търсене на вашата неповторима напитка. Можете да съчетаете тези, които най-много ви допадат в един невероятен кафе бленд – Вашият! А ако тепърва навлизате в света на кафето и се чувствате неуверени за ваше улеснение създадохме кафе бъндъли със специално подбрани кафета, които да отговорят на всеки вкус!


Кафе на зърна или мляно

Винаги препоръчваме да избирате кафе на зърна, което да смилате точно преди приготвянето на напитката си. Кафето на зърна запазва аромата и вкуса си много по-дълго време за разлика от смляното кафе. Мляното кафе започва да губи своя аромат и свежест само 15 минути след смилането и изветрява много по-бързо от кафето на зърна. Прецизното смилане е най-важната стъпка за приготвянето на идеалното кафе. Научете повече-Как смилането влияе на вкуса на кафето?


Ние обичаме кафето и знаем, че вие нашите клиенти също като нас с нетърпение очаквате ежедневната си чаша ароматна магия, затова искаме да направим всяка чаша кафе най-доброто ви изживяване.

Независимо дали сте истински ценител на кафе със собствена домашнa система за еспресо или човек, които обича кафе, се надяваме, че можем да отговорим на вашето търсене. Каквото и кафе да изберете, ние ви пожелаваме то винаги да ви носи само радост и удоволствие!

Променям ..
Вашата количка е празна.